Megosztás

Hívja az Ablakost!

ITT KÉRHET VISSZAHÍVÁST MŰANYAG ABLAKOKKAL KAPCSOLATBAN
rózsaszín ablak

Tel.: 0617690102
Mobil: 06702078927
E-mail: info@ablakos.hu
Budapesti ügyfélszolgálati irodánk címe

Keresés az oldalon:

Kiemelt típusok

Inoutic Balance

Inoutic Balance Hova ajánljuk: Új építésű ház, Passzívház jellegű épület, Szigetelt panel- vagy téglaépület
Beépítési mélység: 76 mm
Tömítés: Középtömítéses (3 gumi)
Üvegezés: Két rétegű szigetelt üveg, Három rétegű szigetelt üveg
Színezés: Fehér, Külső oldalon színes, Mindkét oldalon színes
Alumínium borítás: Lehetséges alumínium borítás

Inoutic Evolution

Inoutic Evolution Hova ajánljuk: Új építésű ház, Passzívház jellegű épület, Szigetelt panel- vagy téglaépület
Beépítési mélység: 84 mm
Tömítés: Középtömítéses (3+1 gumi)
Üvegezés: Három rétegű szigetelt üveg
Színezés: Fehér, Külső oldalon színes, Mindkét oldalon színes
Alumínium borítás: Lehetséges alumínium borítás

Kiemelt termékek

Ablakcsere kérdések

Lehet a műanyag nyílászárókat biztonsági vagy fokozottan hangszigetelő üveggel kérni?

Igen, mindkettőre lehetőség van. Ezen kívül lehet katedrál, reflexiós, stb. is.

Tartanak -e raktáron ablakokat?

Nem tartunk, mivel még a panel épületeknél is van néhány centiméter eltérés az ablakok méretei között. Mindenhova egyedileg készülnek az ablakok, így lehet biztosítani a pontos beépíthetőséget.

Mennyi idő alatt készülnek el az ablakaim?

Általában 4-5 hét.

Aktualitások, hírek

Bemutatótermeink évvégi nyitvatartása

Kedves meglévő és leendő Ügyfeleink!

BÚÉK!

Boldog Új Évet Kívánunk meglévő és leendő …

Bemutatótermeink évvégi nyitvatartása

Kedves meglévő és leendő Ügyfeleink!

Premier Natur-line fa ablakok és fa-alu ablakok

MÁR NEM FORGALMAZZUK A FA TERMÉKEKET!


Premier logoPremier natur line logo

Termékismertető:

Alapkivitel:

Alapanyag: rétegragasztott, csomó és toldásmentes (2500 mm méret felett, vagy ívesszerkezetek esetén az alapanyag hossztoldott), műszárított lucfenyő, melynek végnedvessége 12 ± 2%

- Fa rendszer tok profil: 68x80mm, szárny 68x80mm keresztmetszetű
- Fa-alu rendszer tok profil: 68x70mm, szárny profil 68x80mm keresztmetszetű

Vasalat: egykezes működtetésű rejtett, Maco Multimatic vasalat. A bukó-nyíló szerkezetekhibás működtetés-gátlóval és résszellőzővel szerelve, alapbiztonsági kivitel.

Üveg: fa és fa – alu rendszerben alapfelszereltség a háromrétegű TPS üveget alapáron, alábbiak szerint:4 mm Low-E üveg—9 mm távtartó—4 mm víztiszta Float üveg—9 mm távtartó—4 mmLow-E üveg, a rétegrendek között Argon gáztöltéssel, ami biztosítja Ug =0, 8 W/m2Kértékű hőszigetelést.
Az ajándék háromrétegű üveg nem vonatkozik üveg közti álosztóval készült üvegfelületekre, vagyonvédelmi, biztonsági és napvédelmi üvegezésre és kizárólag víztiszta háromrétegű üvegre értendő!

Vízvetők: tokra szerelt, eloxált felületű, hőhídmentesített, szoknyás kiképzésű alumíniumvízvető és szárnyra szerelt eloxált felületű szárnytakaró profil.

Tömítő profilok: sima, szennyeződésre nem érzékeny, a záródó részeken rugalmas, keményhátlapú, sarokhegesztés nélkül. Fa termékeknél kétszeres, fa-alu termékcsaládnál háromszoros gumitömítés alapfelszereltségként.

Felületkezelés: Remmers Induline vízbázisú vastaglazúr rendszer, 11-féle, erezetet nem elfedő lazúr színben, valamint Ral9016 fehér és Ral6005 zöld színben.

Alumínium burkolat:Az alapkivitel 15-féle Ral színkódú pórszórt felülettel, 1-féle natúr eloxált felülettel,felár ellenében pedig 3-féle antik pórszórt felület és 3-féle faerezet utánzatú felület. Továbbá szabadon választható tetszőleges RAL szín felár ellenében.

Színösszeállítás: a vasalatok látszódó részeinek (sarokcsapágyak,pántok, tolóajtók és harmonikaajtók kocsi szerkezetei) takarására ezüst, fehér, vagy barna színű takaróelemeket alkalmazunk, a toló és harmonika ajtók vezető és futósínjei F1 (natúr alu elox) színűek. Az üveg pereme menti tömítéshez használt szilikon a lazúros és a zöld termékeknél átlátszó, a fehér termékeknél fehér színű. A fa-alu rendszerű termékek üveg perem menti tömítéséhez fekete színű szárazgumit használunk mindkét oldalon. A termékekre szerelt vízvetők és szárnytakaró profilok lazúros és zöld termékeknél F1 (natúr aluelox), vagy C33 (közép bronz alu elox) színűek, fehér termékeken fehér pórszórt felületűek.

Fa-alu szerkezeteken belül az üvegléces kialakításoknál (fix, emelő-toló szerkezetek) lehetőség van a díszcsavarok mellőzésére. Ebben az esetben a külső oldalon fekete szárazgumi található, a belső oldalon szilikonnút, szilikonos tömítéssel (transzparens, vagy fehér színben)

Kilincs: az ablakokon és a balkonajtókon 4 állásba állítható alumínium Maco Harmony ablakfélkilincs F1 (natúr alu elox), vagy F4 (világos bronz), vagy fehér színben.

fa ablak metszet

Fa alapanyag

A Natur-line ablakok 3 rétegű ragasztott ún. élfából készülnek, melyet egy neves német alapanyaggyártótól szerzünk be. A fa rendszerű termékeink alapanyagának lamellái gondosan válogatott, a szélső rétegeiben a vetemedésre legkevésbé hajlamos álló évgyűrűs, sűrűszálú,csomómentes alapanyagúak, középrétegük hossztoldással feszültség és csomómentesített, a fűrészáru legjobb anyagkihozatalát eredményező technológiával készülő lamellák. Felületi megjelenésben frízes rajzolattól (flóder) mentes, mivel a vizes felületkezelésnél csak ígykerülhető el a szálfelhúzódás, az erezet nagymértékű kidomborodása.
A fa-alu termékeink alapanyagának lamellái az alu burkolat oldalán hossztoldott kivitelűek (nem látható felületek), míg a szárnyon középső és abelső oldalon toldásmentesek, toknál a belső oldal is toldásmentes. Igény szerint készülhet az ablak mindhárom rétegében hossztoldott alapanyagból költségmegtakarítási szempontok miatt.

fa ablak alapanyag

Prémium kategóriás Thermosol rendszerünk alapanyagának középső rétegében különféle parafa és poliuretán szigetelő anyagok kerültek felhasználásra, tovább javítva a fa jó hőszigetelő tulajdonságait. Bejárati ajtóink alkatrészei ún. álló lécbetétes szárnyfrízekből készülnek, ahol a középső réteg további elemekből áll és a két szélső réteg kiváló minőségű állóévgyűrűssűrűszálú 8-10 mm vastag burkolólap. Az élfák ragasztása D4-es víz és főzésálló kategóiába tartozik.

Fafaj szerint cégünk a lucfenyőt ajánlja, egyedi kérésre gyártunk vörösfenyőből és merantiból.

Miért lucfenyő?
- A lucfenyő nyílászáró gyártásra kiválóan alkalmas alapanyag, köszönhetően a kitűnő mechanikai tulajdonságainak, jó alaktartásának, jó felületkezelhetőségének és esztétikaielőnyeinek.
- A lucfenyő az erdei (borovi) és a vörösfenyővel szemben csak koncentráltan, gyantatáskákba felhalmozódva tartalmaz gyantát, mely gyantatáskák felületi hibajavítóhajókával eltávolíthatóak és kipótolhatóak így az a felületre hő hatására (pl. napsütés) nem gyöngyöződik ki és nem teszi tönkre a felületkezelést.
- A lucfenyő az erdei fenyővel ellentétben nem színes gesztű anyag, így a felületén nem láthatók kontrasztos színeltérésű területek a geszt-szíjács határvonala mentén és az alacsony minőségű szíjács rész felhasználásával sem kell számolni.
- A lucfenyő kevésbé hajlamos a korhadásra, mint az erdei fenyő. (a vörösfenyő ebben a tulajdonságban élenjáró).
- A legtöbb festékgyártó cég nem vállal teljeskörű garanciát borovi és vörösfenyő anyagok kezelésére, mivel a magas gyanta és csersav tartalmuk miatt a felületkezelő anyagok beszívódása kis mértékű, tapadásuk nem garantálható, a technológia közbenső alapozókat írelő, melynek költségei növelik a termék árát, alkalmazásuk hosszabb gyártási időteredményez.
- A lucfenyő viszonylag egyenletes szövetszerkezetű anyag, így kevésbé hajlamos a vetemedésre mint pl. a keményfák és a vörösfenyő, így garantálható a belőle készülő szerkezet hosszú távú jó működése.
- Anyagszerkezetének és sűrűségének köszönhetően a jó mechanikai tulajdonságai mellett viszonylag könnyű anyag, ami a szerkezetekbe épített vasalatok terhelését csökkenti.

A meranti
- Egy egzóta alapanyag, mely felület struktúrájának köszönhetően más megjelenést kölcsönöz a nyílászáróknak, mint a fenyők.
- Mechanikai tulajdonságaiban hasonlít a lucfenyőre, felületkezelése viszont szintén problémákat vet fel, mivel a rendkívül nagy pórusai tilliszesen eltömődöttek, ami szintén a beszívódást rontja.
- Esztétikai hátrányai is felléphetnek, mivel a kereskedelemben kapható meranti alapanyag többnyire ágfából készül, így az alapanyag színe igen nagy eltéréseket mutathat akár egy szerkezeten belül is.

Sarokillesztés:
A Natur-line ablakok szárnyai egy Magyarországon teljesen egyedi technológiával készülnek, melynek leglényegesebb eleme a különleges 45°-os sarokillesztés. Ez a sarokkötés DE-PA néven lett szabadalmaztatva a feltalálóik neveiből eredeztetve.

fa ablak sarokkötés

Lényegében:
- A már keresztmetszetében megmunkált alapanyagot gérbe vágva, egy speciális acél összekötőelemmel összehúzva és kötésenként 2db pozícionáló lamellót alkalmazva létesíti az illesztést
- A kötésről egy egykomponensű poliuretán ragasztó és az összehúzó elem mechanikai ereje gondoskodik
- Az így létrejött sarokkötés a bevizsgálások során 30%-kal erősebb kötést biztosított, mint a ragasztott dupla ollós csapozás
- Ennél a sarokkötésnél nem keletkeznek látszódó bütüs felületek, ami növeli a sarok vízzel szembeni ellenállását, mivel a vízfelszívódás a bütüs felületeken a legintenzívebb.

A bejárati ajtóink sarokkötése keményfa idegencsapokkal történik, mely kötés szintén rendkívül erős és tartós, rejtett csapozás.
Tokszerkezeteink sarokkötését kontraprofilos illeszkedés, pozícionáló lamellók, rögzítő csavarok és az előbb említett poliuretán ragasztó segítségével valósítjuk meg.

Profilrendszer, vízvetők, gumitömítések, tok külső megmunkálások

fa ablak metszete

A Natur-line ablakok tokjai és szárnyai is 68 mm vastagságúak mind a fa, mind a fa-alu termékeket illetően. Kivételt ez alól az emelő-toló ajtók jelentenek, melyek tokjai fa rendszerben 171, fa-alu rendszerben 186,5 mm vastagok, speciális nyitásmódok esetén még ennél is vastagabbak.
A szárnyak és a tokok kialakítása is többszörös falcolású, amely 3-szoros felütközést biztosít, melyből fa rendszernél kettő, fa-alu rendszernél mindhárom gumiszigeteléssel ellátott, mely fokozza a légzárási és hanggátló tulajdonságokat.

A gumitömítések tartósan rugalmas, szennyeződésre nem érzékeny anyagból készülnek, a hátoldalukon merevített anyagból, a sarkokon hegesztések nélkül befordítva futnak körbe a szárnyakon.

Az ablakok vízvetői eloxált alumínium alapanyagból, műanyag hőhídmentesítő elemeket tartalmazó kivitelben készülnek. A vízvetők elfedik és védik a tok alsó alkatrészének kívülről látható, a környezeti ártalmaknak leginkább kitett felületét. A szárnyak alsó alkatrészén szintén alkalmazunk egy takaró profilt, ami ugyancsak betölti ezt a szerepet a szárny legintenzívebben igénybevett részén és ad egy plusz vízvető funkciót is.

A balkonajtók, emelőtoló ajtók és a bejárati ajtók küszöbjei szintén hőhídmentesített eloxált alumíniumból készülnek, a tokok álló alkatrészeinek a végeit eltartva padlózattól, meggátolva a vízfelszívódást. Az ajtószárnyak és a küszöb kapcsolatát a másodtömítés körbefuttatása illetve egykefetömítés teszi tökéletesen légzáróvá, megakadályozva a cseppentőnútokról lecseppenőcsapadékvíz bejutását esős, szeles időben.

Az emelőtoló ajtók esetében a kétszeresen körbefutó gumitömítés tölti be a kiváló légzáró szerepet. A vízvetők F1 (natúr alu elox), C33(bronz elox) és fehér szinterezett színben állnak rendelkezésre, az emelőtoló ajtó futósínje kérhető F1 (natúr elox) és UC 5 (sötét bronz) színben, a balkonajtók, bejáratiajtók és harmonika ajtók küszöbjei F1 felülettel készülnek. Termékeink tokjának külső élén alapesetben a soroláshoz is alkalmazott nútok futnak körbe, ami a beépítés szilárdságát növeli és hozzájárul a jobb légzáráshoz. Az ablakok alján külső és belső oldalonegyaránt párkányfogadó kialakításokat alkalmazunk szükség szerint csak kívül vagy csak belül illetve mindkét oldalon.

Felületkezelés

Termékeink felületét egy Remmers gyártmányú, kültéri alaktartó szerkezetek kezelésére kifejlesztett vízbázisú vastaglazúrosfestékrendszerrel kezeljük.
A rendszer több alkotóból áll és több lépcsőbenkerül a termékeink felületére, az alábbiak szerint:
- A keretek alkatrészeit egy színtelen,gomba és rovarölő anyagokat tartalmazó szálmegkötő, impregnálóalapozóba mártva biztosítunk egymélyen beszívódó védőréteget azalkatrészek teljes felületén a csapadékvíz felszívódása és a fakárosítók megjelenése ellen. Ez az anyag a felületen meggátolja a további rétegek víztartalma miatti szálfelhúzódást és előkészíti a felületet csiszoláshoz.
- Keret összeállítás után a termékeket megcsiszoljuk, majd szintén mártva felkerül afelületkezelés második rétege, ami egy pigmenteket is tartalmazó színes alapozó.
- Az alapozót egy köztes alapozónak elnevezett töltőalapozás követi, ami a fedőrétegtapadását segíti elő (vörösfenyőnél és merantinál elkerülhetetlen).
- A legvégső, negyedik lépésben a felületre egy speciális melegszórásos eljárással juttatjuk a rendszer szintén színes vastaglazúr fedőrétegét, ami biztosítja az UV elleni védelmet,vízlepergető, tartósan rugalmas száradás után 100μm vastagságú filmet képezve. A keretek minden felülete kezelve van, így a nem látható de mégis védelmet igénylő részeken isgátolva van a vízfelszívódás, tovább növelve nyílászáróink élettartamát.

fa ablak színek

Lehetőség van a felületi rajzolatot, erezetet látni engedő lazúr színek illetve fedő festékek alkalmazására is. Cégünk alapáron 11-féle lazúr árnyalatot, valamint Ral9016 fehér fedő és Ral6005zöld fedő felületkezelést kínál.

Van lehetőség egyedi színek megvalósítására színminta utáni kevertetéssel, illetve Ral színskála alapján történő lazúrkeveréssel és fedő választással is felár felszámítása ellenében. Egyedi kérésre gyártunk olyan szerkezeteket is, amelyeknél a szerkezetek tokjai illetve szárnyai külső és belső oldala eltérő színű különféle kombinációkban is.
A két oldalon eltérő színű kereteknél legalább az egyikoldali színnek fedő színnek kell lennie gyártástechnológiai okokból.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy a fa egy természetes alapanyag, viszonylag változó szerkezetének és a szálkifutásoknak köszönhetően egyes részeinek színe csekély mértékben eltérhet egymástól valamint a színkártyákon szereplő színektől is az alapozó beszívódásának függvényében.
A felületre évenként egyszeri ápolószeres kezelés betartásával, sérülésmentes állapotban 5 év garanciát vállalunk még az időjárás viszontagságainak intenzíven kitett nyílászárók esetében is. (Az ápolószer igényelhető cégünknél és a festék forgalmazójánál is).

A felület szükség szerint átvonható mind oldószeres, mind vízbázisú felületkezelő anyaggal. (intenzív igénybevétel esetén a lazúr természetes kopása miatt a felületkezelés kb. 10 évig elegendő védelmet ad, normál felhasználásnál ez az idő lényegesen hosszabb)
Rendkívül fontos a felület épségének megőrzése mivel a felületkezelés csak sértetlen állapotban őrzi meg kitűnő tulajdonságait és esztétikai értékeit, a felületi sérüléseken bejutó víz elszíneződéseket okoza felületen és előbb-utóbb a lazúr leválásához vezet.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a termékek felületvédelméhez kizárólag az erre a célra kifejlesztett ragasztószalagok alkalmasak, mert az egyébragasztók nyomai nem eltávolíthatóak a felületről a hosszas fennlét és a napsütés hatására.
Az épületek egyéb fa elemeinek, burkolatainak védelmére igényelhető a nyílászárók színével egyezőecsetelhető, oldószeres lazúr is, aminek használatával egységessé tehető az épületen megjelenő faszerkezetek, burkolatok, kiegészítők színe, a megfelelő favédelem alkalmazásával.

Alumínium burkolatok

fa-alu ablak színek

Az alu burkolat osztrák Stemeseder gyártmányú Alto-Novarendszer, mely húzott alumínium profilokból áll, speciális sarokösszekötő elemekkel épül keretekké.
Igény szerint gyártható a sarokkötés hegesztett kivitelben is, de az elemek keretekben történőszinterezése (porfestése) és a kivitelezés időigényének növekedése felárat okoz.
A keretek műanyag rögzítő elemekkel kerülnek az ablakkeretekre, eltartva azokat a fa profiloktól, biztosítva az átszellőzést és a keletkező kondenzvíz eltávozását, valamint áthidalva a két anyag hőmérsékletváltozásból eredő méretváltozás különbségét is.
Az alu profilokból bizonyos korlátokon belül készíthető alakos, íves szerkezetek burkolata is. A Natur-line minden nyitásmódú és nyitásvariációjú terméket gyárt fa-alu kivitelben is.
A rendszer további előnye az, hogy bizonyos, már korábban beépített szerkezetekre is készíthető belőle védő-felújítóburkolat, akár a Natur-line fa rendszerű szerkezetei is elláthatók a későbbiekben ezzel a burkolattal.

Az alumínium burkolatok felülete tetszőleges, Ral színskálából válaszható porszórt felület, antikpórszórt felület, natúr eloxált felület valamint fautánzatú erezetmintás festett felület lehet.
A pórszóráselőtt a profilokat kromátoztatjuk a porfestés tapadásának növelése érdekében.

A Natur-line standard színválasztékában alapfelszereltségként 15-féle porszórt , felár ellenében pedig 3-féleantik pórszórt, egy acélhatású eloxált és 3-féle erezetmintás felület található.

fa ablak metszetek

Üvegezés

Fontos tudni, hogy a 4 mm vastag üvegeket max. ~2,5 m² üvegfelületig használhatjuk, felette 6mm vastagságokat kell alkalmazni.
Fa és fa –alu rendszerű termékeinkbe háromrétegű üvegezésnél standard esetben max. 30 mm üveg kerül beépítésre.
Fa-alu rendszerű szerkezeteinkbe ezen felül max. 36 mm összvastagságú üveg építhető, felár ellenében.
Alapfelszereltség esetén standard üvegvastagság kétrétegű üvegezésnél fa rendszerben 26 mm, fa alurendszerben 24 mm, az e-feletti vastagságokat felár ellenében, egyedi kialakításokkal tudjuk beépíteni.

FONTOS TUDNIVALÓK

- A felső, gyártható Tps üvegméret 1600*3000 mm, ezen felül csak a hagyományos alumínium távtartós technológiával készülhet üvegegység.
A legkisebb, gyártható Tps üvegméret 190*350 mm, ezen alul csak a hagyományos alumínium távtartós technológiával készülhet üvegegység
- Az üveg közti álosztós termékek csak hagyományos alu távtartós üvegből készülhetnek! Az üvegközti alumínium álosztók azonban bizonyítottan jelentősen rontják az Ug értéket!
- Háromrétegrendű ornament üveget csak fehér színben áll módunkban gyártani, más színben a gyártás csak két rétegrend esetén lehetséges. Három rétegnél az ornament üveg középen helyezkedikel.

Bejárati ajtók
Bejárati ajtóink 5 ponton záródó vasalatokkal készülnek. A zárócsapok működtetése hengerzárbetéten keresztül kulccsal történik. A csapok zárási iránya szerint használunk görgős, csapos és a kettő kombinációjából eredő 2csapos-2görgős zárakat. Az ajtók pántolása 3 dimenzióban állítható 20 mm átmérőjű 4 lábú pántokkal történik, melyekre szintén ezüst vagy barna színű pánttakarás kerül.

Az ajtónk formájának meghatározásához nyújtanak segítséget és adnak támpontot típus ajtóink ábrái.
Gyártunk panel ajtókat, függőleges és vízszintes osztókkal tagolt, ferde és íves osztókkal ellátott, ferde és íves tokkialakítással készülő ajtókat, egyszárnyú, vagy kétszárnyú (középfelnyíló), oldalvilágítós és felülvilágítós, illetve kifele nyíló kivitelben is.
Legtöbb ajtótípusunk fa-alu kivitelben is elkészíthető.

fa bejárati ajtók

fa bejárati ajtók

fa bejárati ajtók

fa bejárati ajtók

fa bejárati ajtók

Szerkezeti felépítés szerint 5 típust különböztethetünk meg a Natur-line ajtók közül, az alábbiak szerint:

- Az első csoportba keretes szerkezetű, falcos-üvegléces ajtókat soroljuk, ahol az üveg egy belső oldali üvegfalcba helyezve, üvegbeszorító léc segítségével kerül rögzítésre.
Ezeknek az ajtóknak a külső oldalán nem látunk az üveg és a fa elemek csatlakozásánál rögzítőlécet, ezen részek belső oldali megjelenése a fa rendszerű ablakokéval megegyező kivitelű.

fa ablak forma

- A második csoport grefléces szerkezetű keretes felépítésű ajtóké, melyeknél az üveget, illetve a betétet minkét oldalon egyező kivitelű profilozott „pipaléc" tartja, mely kidomborodik az ajtólap síkjából, kissé díszesebb megjelenést kölcsönözve ezzel az ajtónak.
- A harmadik csoport a panel ajtóké, melyeknél az üvegeket szintén greflécek tartják az egységes szálirányú panel tetszőleges formájú kivágásaiban.
- A negyedik csoport a fa-alu szerkezeteké, ahol az ajtókeret alkatrészeinek belső profilozása afa-alu ablakokéval megegyezően külső falccal ellátott és abba az üveget vagy betétet a külső alu burkolat profiljai tartják.
- Az ötödik csoportba fa-alus paneles ajtók tartoznak, ahol az egységes szálirányú, tetszőleges üvegkivágásokkal rendelkező panelek a külső oldalon alu lemezburkolatot kapnak esetlegesen rozsdamentes acéllemezzel kombinálva, a belső oldalon az üvegmezőket greflécek szegélyezik.

A tokok keresztmetszete 68x80 mm, melyre fa-alu rendszer esetében egy 21 mm vastag, 2 mm falvastagságú alu profil kerül. A keretes ajtók szárnyfrízei szintén 68 mm vastagságúak a falcos üvegléces kivitelnél 130 mm szélesek, grefléces kivitelnél 112 vagy 130 mm szélességűek.
A panelajtók vastagsága 68 mm, de igény szerint passzív ajtópaneleink 88 mm vastagságúak is lehetnek (itt a tok is fel van vastagítva 88 mm-esre).

Ajtóink hőhídmentesített eloxált alumínium küszöbökkel készülnek, melyek padlóvonal feletti magassága 20 mm, a padlóvonal alá nyúlását különböző méretű klipszekkel lehet beállítani, alapesetben 68 mm-es klipszet használunk.
Ajtóink betétjei hőszigetelt falemez betétek, melyek teljesen sík és plattolt kivitelben készülhetnek (a betét a rögzítés mentén 4-4 mm-rel vissza vanvékonyítva), a betét középső magja poliuretán habtöltésű.
A bejárati ajtók szárnyainak alaktartását a zároldali szárnyfrízbe épített rejtett feszítő vasalat fokozza, tökéletessé téve ezzel a szárny és a tok záródását.

Tokszélesítések, toksorolások
Számos beépítési szituáció eredményezheti azt, hogy a termékeink tokjainak keresztmetszete kevésnek bizonyul, illetve a garanciahatár feletti-méretű nyílásokba szeretnénk nyílászárót tervezni.
Tokszélesítés válhat szükségessé pl. extra vastagságú kávaszigetelés, vagy kő, tégla és egyéb falburkolatok toknak záródásakor, kézi működtetésű redőnyök alkalmazásakor a gurtni automata felszerelhetősége miatt, tokmagasításra szerelt külső redőnytok alkalmazása miatt, különleges helyigényű vasalat, vagy kiegészítő eszközök (pl. buktató motor) alkalmazásakor.
A tok szélességének növelésére különböző méretű toktoldásokat alkalmazunk, 20-135 mm-es mérettartományba eső elemekből építhetjük fel a szükséges toldás össz-szélességét.
Termékeinket tetszőleges nyitásvariációjú termékekből összesorolt szerkezetekként is alkalmazhatjuk.
A sorolás a termékek tokjainak egymás mellé, vagy egymás fölé illesztését jelenti a tokok élébe mart nútokba helyezett idegencsapok segítségével.
A sorolásokba 3 m szélesség, vagy magasság elérése felett statikai merevítő bordákat helyezünk, a sorolt termékek stabilitásának megőrzése céljából a szélnyomás és a nyitható szárnyak által előidézett kilengés kiküszöbölésére.
Lehetőség van a termékek függőleges szögsoroló elemekkel történő egymáshoz rögzítésére is, így lehetővé téve az olyan sarokraépítést, ahol nincs a sarkon tartópillér, vagy egy tetszőleges sokszögnek megfelelő törésekkel létrehozni egy a falsíkból kiugró nyílászáró „ívet".
Szögsorolást kivitelezhetünk a termékek egymássalbezárt 45-315 fokos szögéig, természetesen ügyelve az esetleges nyíló termékek nyithatóságára és a takaríthatóságra is.

Valódi- és ál-üvegosztók

A megosztandó üvegfelület hosszától függően és az esztétikai követelményeknek megfelelően alkalmazhatunk 60-140 mm-es szélességi tartományba eső valódi osztókat.
Nemcsak valódi osztókat alkalmazhatunk az üvegfelületek tagolására.
Épületeink arculatának kialakításában fontos szerepet játszik a nyílászárók kereteiben elhelyezkedő osztások típusa és formája.
Léteznek az üveg felületére ragasztott fa illetve fa-alu rendszer esetében belül fa, kívül alumínium álosztók, melyek alatt igény esetén az üvegen belül is el vannak helyezve úgynevezett douplex álosztók, így az osztások végső megjelenése egy rendkívül karcsú valódi osztóéval egyezik meg.
Alkalmazhatók továbbá az üvegek közt elhelyezett színes üvegosztó lécek is, melyek színe fehér, barna, arany és ezüst lehet, de kizárólag alu távtartós üvegek esetén, hiszen a tps távtartóba nemrögzíthető az üveg közti álosztó!
Az osztó típusokat kombinálva is alkalmazhatjuk, tetszés szerinti formátumban elhelyezve, akár íves kivitelben is. Lehetőség van továbbá az épületek homlokzatain végigfutó osztások futtatására, nívófuttató elemek behelyezésével egyforma üvegfelületek létrehozására fix és nyitható termékekesetében.

ÚJ NATUR-LINE BASIC TERMÉKISMERTETŐ (pdf)
basic.pdf 


FA ABLAK ÁRAJÁNLATOT ITT KÉRHET